De impact van extreme temperaturen op batterijen: hoe kou de prestaties beïnvloedt

De impact van extreme temperaturen op batterijen: hoe kou de prestaties beïnvloedt

Het is een feit dat de temperatuur invloed heeft op batterijen. Zelfs batterijen voor e-bikes, smartphones, etc. gaan niet hand in hand met lage temperaturen. Het is geen pretje als u tijdens extreme wintertijden de baan op moet en erachter komt dat uw batterij leeg blijkt te zijn. Té lage temperaturen (lager dan -10°C) verminderen de prestaties en verlagen de levensduur van de batterij. Bij ons kennen we in het algemeen geen extreem lage temperaturen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat onze batterijen langer meegaan dan één winter. Zo bent u er ook op voorbereid als u voor langere tijd naar een kouder gebied gaat. In dit artikel komt u erachter waarom de kou zo’n invloed heeft op batterijen en hoe u zowel de winter alsook startproblemen de baas kan zijn.

Invloed van temperatuur op batterijen

Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de chemische reactie in de batterij. Dit betekent dat uw batterij in de winter minder elektriciteit produceert dan in de zomer. De verbruikers hebben dezelfde stroom nodig als bij gematigde temperaturen, terwijl de prestaties van de batterij afnemen. De batterij bereikt zijn grenzen en kan zelfs overbelast raken. Kou zorgt ervoor dat elektronen moeilijker van het ene naar het andere contact stromen. Met andere woorden: de batterij werkt minder goed. Oude batterijen hebben daar veel last van, maar ook nieuwe batterijen en oplaadbare batterijen hebben dat probleem bij kou. Dit verklaart dus ook de startproblemen die vaak ontstaan bij lage temperaturen. De comfortabele temperatuur ligt tussen de 16°C en 22°C. In dit temperatuurtraject verloopt de reactie regelmatig. Dit geldt natuurlijk net zo goed voor starttoepassingen als voor andere systemen. Vooral bij elektrische auto’s is het effect van kou op het aantal kilometers merkbaar.  

Hoe kunt u uw batterij best onderhouden in de winter?

Opladen van de batterij

Als u de batterij in de winter wilt opladen, raden wij aan dit niet bij een temperatuur lager dan -10°C direct op het voertuig te doen. Het is dan beter om de batterij af te koppelen, op kamertemperatuur te laten komen en dan pas de oplader aan te sluiten. Alleen dan kan de batterij de lading opnemen en de bijbehorende chemische reactie op een correcte manier uitvoeren. Indien uw voertuig langer dan 3 weken stilstaat, hangt u de batterij ook best aan de lader. Daarmee voorkomt u dat de batterij onnodig leegloopt en daardoor beschadigd raakt. Ideaal hiervoor is een onderhoudslader.

Temperatuurverlies verminderen

Een beschermfolie voor batterijen kan het temperatuurverlies begrenzen bij gebruik in koude gebieden.

Extra controle

Vóór het begin van de winter adviseren we u bij het jaarlijks onderhoud uw batterij en elektrisch circuit extra te laten nakijken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om volledig winterklaar te zijn, zorgt u best voor een goede set startkabels in de auto. Koop enkel startkabels met een dikke koperen kern en stevige klemmen. We raden dit aan omdat de startstroom van een voertuig erg hoog is waardoor het vaak misloopt bij minder kwalitatieve kabels. Startkabels zijn daarenboven nooit risicovrij en kunnen schade toebrengen aan broze elektronica. De beste oplossing hiervoor is een goede batterijlader. Bij Autobat helpen we u graag in onze winkel met deskundig advies bij het kiezen en aankopen van de passende batterijlader voor uw voertuig.

Welk verschil kunt u al maken tijdens het gebruik van de batterij?

Allereerst dient u na het starten van de motor rustig te rijden totdat de motor opgewarmd is. Ook schakelt u best alle uitrustingen uit die veel energie van de batterij vergen zoals de airco en het start-stopsysteem(indien uw voertuig hierover beschikt). Trap ook voor het starten het koppelingspedaal in. Bij nieuwere voertuigen is dit hoofdzakelijk om de motor te starten, maar bij oudere voertuigen niet. Bij ontkoppelde koppeling komen de tandwielen van de versnellingsbak niet in beweging, wat veel energie van de startbatterij vergt, zeker als de versnellingsbakolie koud is. 

Wat veel mensen niet weten is dat een voertuig dat niet op slot is, ook energie verbruikt. Doe dus steeds uw voertuig op slot, ook als het in een garage staat.

Enkel bij langere afstanden van minimum 25 km zonder veel te stoppen, heeft de batterij de mogelijkheid om opnieuw op te laden. Beperk dus zoveel mogelijk korte ritten (autosnelweg is ideaal). Als u vaker korte afstanden aflegt met uw wagen, raden wij u aan af en toe eens bij te laden met een batterijlader.

Daarnaast raden wij u ook aan om motorolie van de jongste generatie te gebruiken. Deze blijft dunner bij lagere temperaturen, waardoor de koude motor makkelijker ronddraait en minder energie vergt van de batterij. Positief neveneffect: volgens de fabrikanten kan synthetische olie het stroomverbruik tot 25% verminderen.

Nog enkele tips:

  • Laat het contact zeker niet aanstaan wanneer u enkel naar de radio luistert!
  • Als dit voor u mogelijk is, parkeert u de wagen best binnen of onder een carport.
  • Plaats een druppellader op de batterij als u op reis gaat en de wagen voor een tijd stilstaat. Dit is een goedkoop toestel dat ervoor zorgt dat de batterij niet leeg is wanneer u terugkomt van vakantie.

Last van een moeizame start?

  1. Druk de koppelingspedaal in terwijl u de motor start.
  2. Houd uw koplampen enkele minuten aan om de batterij te activeren en doe ze vervolgens uit totdat de motor goed draait.
  3. Schakel zoveel mogelijke energievreters uit zoals de verwarming, lichten, airco, radio, stoelverwarming,…
  4. Nog niet gelukt na twee startpogingen? Wacht dan een kwartier en probeer het daarna opnieuw. De startpogingen dienen wel kort te blijven.

 

Een goed onderhouden accu is de beste voorzorgsmaatregel tegen schade door temperatuursinvloeden. Als de accu doorgaans goed is opgeladen, heeft overbelasting door overmatige stroomafname weinig kans.

We kunnen de temperaturen niet beïnvloeden, dus moeten wij ons erop aanpassen. Dit kunnen we doen door regelmatig een onderhoud uit te voeren en attentief te blijven tijdens het gebruik van de batterij. Voor de rest is het belangrijk om de juiste batterij aan te kopen. Houd bij het kiezen van de juiste batterij dus rekening met uw omstandigheden. Wij helpen u daar graag mee!

Hulp nodig?

Contacteer ons gerust, wij helpen u zeker en vast verder.

Wij en geselecteerde derden gebruiken cookies of vergelijkbare technologie voor technische doeleinden en, met uw toestemming, voor functionaliteit, meting en marketing (gepersonaliseerde advertenties) als aangegeven in het cookiebeleid.

U kunt uw toestemming op elk moment vrijelijk geven, weigeren of intrekken door het voorkeurenpaneel te openen. Door toestemming te weigeren zijn de daaraan gerelateerde functies mogelijk niet beschikbaar.

Gebruik de knop “Accepteren” om toestemming te geven. Gebruik de knop “Afwijzen” om door te gaan zonder te accepteren.