Batterijonderhoud 101: hoe u de levensduur van uw batterij verlengt en dure vervangingen vermijdt

Batterijonderhoud 101: hoe u de levensduur van uw batterij verlengt en dure vervangingen vermijdt

Na aanschaf van de juiste batterij is het belangrijk om deze in optimale conditie te houden. Op die manier gaat deze langer mee en vermijdt u vroegtijdige dure vervangingen. De levensduur van de batterij hangt af van verschillende factoren, zoals: de duur van stockage, extreme temperaturen, laadtoestand van de batterij, enz. 

Echter gaat een batterij geen eeuwig leven mee en is de gemiddelde levensduur 5 – 6 jaar. De levensduur is echter sterk afhankelijk van het gebruik. Diepe ontlading kan de levensduur bijvoorbeeld sterk verkorten. Wij leggen u hieronder graag uit hoe u zelf uw batterij zo goed mogelijk kunt onderhouden door preventief acties te ondernemen en door controles uit te voeren na de plaatsing.

Preventieve acties

De eerste stap bij een goed onderhoud is een optimale stockage van de batterijen. Het is belangrijk dat u de batterijen in een droge, goed verluchte ruimte bewaart. De comfortzone voor batterijen ligt tussen -20°C en +40°C. Het testen van batterijen gebeurt binnen dit bereik. Het is vanzelfsprekend dat de batterijen binnen dit bereik wel in optimale conditie blijven. Alle temperaturen daarbuiten hebben absoluut impact op de prestaties en levensduur van de batterijen.

Het tweede belangrijke punt is het correct plaatsen van de batterij. Vandaar, laat u bij de minste twijfel adviseren door professionelen. Zo voorkomt u schade aan de batterij door verkeerd gebruik.

Ten derde is het ten zeerste aangeraden om de batterij enkel voor de juiste toepassing te gebruiken. Wagens van de laatste decennia zijn veelal uitgerust met een start-stopsysteem. Bij dergelijke wagens is de technologie van een conventionele batterij niet geschikt en zal dit op korte termijn problemen met zich meebrengen. Vuistregel: plaats steeds een batterij met dezelfde technologie als oorspronkelijk voorzien bij de eerste montage.

Controles na het plaatsen van de batterij

Een eerste, simpele manier om uw batterij in goede staat te onderhouden, is door het oppervlak schoon en droog te houden. Op deze manier kan u lekstroom vermijden, wat zou kunnen resulteren in zelfontlading van de batterij.

Ten tweede is het belangrijk om de vulstand van de batterij te checken om de 6 maanden ongeveer. Dit kunt u gemakkelijk doen door bij te vullen met gedemineraliseerd water totdat het minimumniveau bereikt is. (lees: nooit bijvullen met batterijzuur!)

Als de batterij op de correcte manier geïnstalleerd is en onderworpen is aan de normale ladingen, zal uw batterij weinig of geen water verbruiken. Mocht u toch abnormaal waterverbruik opmerken, laat u best eerst de alternator checken, want hoogstwaarschijnlijk scheelt er iets met de lading van de batterij.

Zoals we eerder aanhaalden, draagt onder andere de laadtoestand bij tot de levensduur van de batterij. Als de batterij blijft functioneren met een lagere laadtoestand dan aangeraden is, kan dit ten koste gaan van de duurzaamheid van de batterij. Wij adviseren om de laadtoestand van uw batterij zeker na te kijken om de 2-3 maanden als:

  • u met uw voertuig vooral korte afstanden aflegt;
  • uw voertuig langere periodes stilstaat;
  • uw voertuig uitgerust is met veel comfort;
  • uw voertuig voorzien is van een start-stopsysteem;
  • het een seizoensgebonden voertuig betreft (cabrio, oldtimer, motorfiets, tractor, bouwmachine,…).

Wanneer één van bovenstaande situaties het geval is, zal de energiebalans van uw batterij eerder negatief neigen.

Om er zeker van te zijn dat uw wagen steeds start, dient uw batterij ten minste 75% geladen te zijn. Dit kan u meten met een spanningsmeter of testen met een zuurweger. Als u een spanningsmeter gebruikt om de laadtoestand te checken, kunt u volgende parameters hanteren om te weten hoeveel laadpercentage uw batterij bevat:

  • 12,51 V – 12,57 V = 75% geladen
  • 12,69 V – 12,75 V = 100% geladen

 

Indien u gebruikt maakt van een zuurweger, kunt u volgende maatstaf hanteren (zuurdichtheid):

  • 1,25 kg/l = 75% geladen / 1,28 kg/l = 100% geladen

Een batterij is slechts een ‘energieopslag’, waarbij het steeds noodzakelijk is om de batterij terug 100% op te laden wanneer er energieverbruik is geweest. Deze wordt opgeladen door de alternator van het voertuig of door een externe lader. Het is in geen enkel geval aan te raden uw batterij volledig te laten ontladen, dit is nefast voor de batterijkwaliteit.

Er is vaak een misplaatsing over de energiebalans bij voertuigen van de huidige generatie. Ook bij deze wagens gaat de energiebalans op een bepaald moment naar het negatieve neigen. Dit komt vooral door het omvangrijke comfort en de elektronische uitrustingen, voornamelijk wanneer het gros van de energie nodig is voor het voeden van het elektrisch systeem en de overige energie niet meer voldoende is om de batterij optimaal op te laden. Bij seizoensgebonden voertuigen is het zelfs aan te raden een onderhoudslader te gebruiken om de laadtoestand op peil te houden.

Elke batterij is constant onderworpen aan het aflopende chemische proces van zelfontlading. Bij het niet herhaaldelijk laden van de batterij zal dit leiden tot diepe zelfontlading van de batterij. Indien de batterij nog aangesloten is in het voertuig, zal de laadtoestand zelfs nog sneller afnemen door het stroomverbruik. In dit geval adviseren wij de batterij af te koppelen.

Zoals eerder vermeld, spelen naast de laadtoestand extreme temperaturen een rol bij de levensduur van uw batterij. Wat u hiervan vooral moet weten is dat de ideale temperatuur om batterijen te stockeren tussen de 10-15 graden ligt. Hogere temperaturen versnellen de zelfontlading en het verlies van water. Graag meer weten over de ideale temperatuur van uw batterij? U kan er alles over lezen in dit artikel.

 

Het onderhouden van uw batterij zal de levensduur aanzienlijk verhogen. Helaas kan een batterij niet eeuwig leven. Eens raakt de capaciteit uitgeput. Dan is het belangrijk dat de batterij zo snel mogelijk vervangen wordt.

Bij de experts van Autobat kunt u terecht als u meer informatie wilt over de levensduur en het laadcircuit van uw batterij om risico’s in de nabije toekomst te vermijden. Bent u toe aan een nieuwe batterij? Ook dan kunt u bij ons terecht voor advies op maat, zowel particulier als professioneel. Spring bij ons binnen in Herk-de-Stad of vraag nu simpel online een offerte aan.

Hulp nodig?

Contacteer ons gerust, wij helpen u zeker en vast verder.

Wij en geselecteerde derden gebruiken cookies of vergelijkbare technologie voor technische doeleinden en, met uw toestemming, voor functionaliteit, meting en marketing (gepersonaliseerde advertenties) als aangegeven in het cookiebeleid.

U kunt uw toestemming op elk moment vrijelijk geven, weigeren of intrekken door het voorkeurenpaneel te openen. Door toestemming te weigeren zijn de daaraan gerelateerde functies mogelijk niet beschikbaar.

Gebruik de knop “Accepteren” om toestemming te geven. Gebruik de knop “Afwijzen” om door te gaan zonder te accepteren.