De verschillende soorten startbatterijen en hoe u de beste kiest voor uw voertuig

De verschillende soorten startbatterijen en hoe u de beste kiest voor uw voertuig

Als het gaat om de batterij van uw voertuig, is het belangrijk om te weten welke soort het beste bij uw voertuig past. Er zijn verschillende soorten startbatterijen op de markt, en het is belangrijk om de juiste te kiezen om ervoor te zorgen dat uw voertuig goed blijft presteren. In dit artikel zullen we bespreken welke soorten startbatterijen er zijn en hoe u de beste kiest voor uw voertuig.

Conventionele loodzuurbatterij

De eerste soort startbatterij die we zullen bespreken is de conventionele loodzuurbatterij. Dit is de meest voorkomende batterij op de markt. Het werkt door middel van een elektrolyt van verdund zwavelzuur en loodplaten die in een elektrolytbad zijn ondergedompeld. Deze batterijen zijn geschikt voor oudere voertuigen met beperkte elektronische toepassingen.

Versterkte loodzuurbatterij

Een andere optie is de versterkte loodzuurbatterij. Deze is vergelijkbaar met de conventionele loodzuurbatterij, maar heeft een hoger koudstartvermogen. Deze batterijen zijn geschikt voor modernere voertuigen met een groter aantal elektronische toepassingen.

Batterijen voor start-stopsystemen

AGM-batterij

De eerste batterij die geschikt is voor start-stopsystemen is de AGM-startbatterij (Absorbent Glass Mat). Dit type batterij werkt door middel van een glasvezelmat die doordrenkt is met elektrolyt. Deze is duurder dan de conventionele loodzuurbatterij, maar biedt een betere energie-opslagcapaciteit, langere levensduur en betere prestaties. Deze batterijen zijn geschikt voor moderne voertuigen met een start-stopsysteem en een groot aantal elektronische toepassingen.

Merken en hun uitvoeringen die Autobat aanbiedt, zijn:

Belangrijk: vervang een AGM-batterij steeds enkel door een AGM-batterij!

 

EFB-batterij

Een EFB-startbatterij (Enhanced Flooded Battery) is een type startbatterij dat een verbeterde versie is van de conventionele loodzuurbatterij. Deze batterij is speciaal ontworpen om te voldoen aan de hogere eisen van moderne voertuigen met een start-stopsysteem.

Merken en hun uitvoeringen die Autobat aanbiedt, zijn:

Belangrijk: vervang een EFB-batterij steeds door een EFB- of AGM-batterij!

Het start-stopsysteem is een technologie die steeds populairder wordt in moderne voertuigen. Het werkt door de motor automatisch uit te schakelen wanneer het voertuig stilstaat (bijvoorbeeld bij een stoplicht) en deze weer automatisch te starten wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt. Dit vermindert het brandstofverbruik en de uitstoot, maar plaatst ook hogere eisen op de batterij van het voertuig.

 

Nu u weet welke soorten batterijen er zijn, is het belangrijk om te overwegen welk type batterij het best bij uw voertuig past. Het is belangrijk om te weten hoeveel elektronische functies uw voertuig heeft en welk type batterij deze functies het beste kan ondersteunen. Als uw voertuig bijvoorbeeld een start-stopsysteem heeft, is het belangrijk om een batterij te kiezen die speciaal is ontworpen om aan de vereisten van dit systeem te voldoen.

Gouden regel: installeer steeds dezelfde technologie die origineel voorzien was!

 

Als u twijfelt over welke soort startbatterij te kiezen, neem dan contact op met Autobat voor expertadvies op maat.

Hulp nodig?

Contacteer ons gerust, wij helpen u zeker en vast verder.

Wij en geselecteerde derden gebruiken cookies of vergelijkbare technologie voor technische doeleinden en, met uw toestemming, voor functionaliteit, meting en marketing (gepersonaliseerde advertenties) als aangegeven in het cookiebeleid.

U kunt uw toestemming op elk moment vrijelijk geven, weigeren of intrekken door het voorkeurenpaneel te openen. Door toestemming te weigeren zijn de daaraan gerelateerde functies mogelijk niet beschikbaar.

Gebruik de knop “Accepteren” om toestemming te geven. Gebruik de knop “Afwijzen” om door te gaan zonder te accepteren.